Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 00:03 - Вологодски машиностроителен завод: малко хора-много кислород
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
1



Руската власт говори за необходимост от възстановяване на руската промишленост, импортно заменяне на продукция и развитие на станкостроенето като основен компонент в икономиката, осигуряваща действително нейната независимост от чуждестранни партньори, а на дела продължава  да води тази политика, която е водила всички тези десетилетия след Перестройката — целенаправено убивайки тази промишленост и нейното важно звено станкостроенето.

Като пример е ситуацията с “Вологодския машиностроителен завод”, превърнат, естествено, в частно предприятие — ОАО, и с което започнали всички негови беди. Съкращаването на работници във ВМЗ продължава. Ръководството е планирало към началото на юни да останат в предприятието само 20 човека  (в януари са били около 137). И това при положение, че тук е имало многохиляден колектив, които епрославял завода в съветско време, а днес тук остават около 20 човека, което вече не е завод, а мелка занаятчийска работилница и то в най-добрия случай.

Oт януари във ВМЗ не изплащат зарплати на работниците и при това местните власти отказват да  признаят наличие в предприятието на трудов спор. Коллективът на завода се опитва да се съди, но от рано е ясно, че истината работниците в буржоазния съд не могат да намерят. Решение може и ще има тогава в полза на работниците — работниците в завода искат да се признае наличието в предприятието на колективен трудов спор, тъй като, както те мислят ще ги защити от съкращение, което в настоящия момент се извършва в завода. Но решението на съда е едно, а изпълнението- съвършенно друго. "Ефективният собственник" разорил накрая предприятието със своите капиталистически методи на стопанисване, все едно ще намери способ да спре производството и банкротира завода. Например ще се позове на отсъствие на средства или заявки, или неконкурентноспособност на произвежданата заводска продукция — и работниците все едно ще останат с една празна съдебна хартия, която никой и няма да помисли да изпълни.

От януари числеността на трудовия колектив във завода се е съкратила наполовина — били са 137, а са останали около 70.  От 31 май заводската администрация има намерение да уволни още 51 работника. Отчитайки, че с работниците във Вологда проблема е огромен, разбираено е че работниците се стремят с всички сили да се държат за предприятието — все едно дохода е минимален, новсе пак е доход.

Но у капиталистите намеренията са други. На тях е изгодна висока безработица — само тогава може да се заставят хората да работят за броени копейки. И затова вярно служещия на руската буржоазия съд ще защитава техните интереси. Сега той се отказва да признае наличието в предприятието на колективен трудово спор, отлично разбирайки, че ако направи това, то той ще отиде срещу интересите на собствениците на предприятието. Затова той заялва, че колективен проблем у работниците в завода няма, а само индивидуални трудови спорове.

Опитвайки се да достигнат до истината, трудовия колектив е писал и до "самия връх"— президента Путин, но отговор не получил. Путин предпочита да говори за възраждане на станкостроенето, но на дела... Той служи не на работниците, а на едрия капитал, които съвършено не е заинтересован от развитието в Русия на такива сложни производства — те тук не са толкова печеливши, както например в Югоизточна Азия, където са извънредно ниски разходите.

А щто се отнася до руските работници…. Те ще оживеят сами, както намерят. Ако въобще успеят.

И да не успеят, буржоазията няма да заплачи: "по-малко хора — повече кислород". Има хора, които да се експлоатират с голям ефект.

Затова изхода на работниците и не само от ВМЗ, но и от всички руски предприятия, намиращи се в подобно положение е само един — сами да вземат управлението на завода и страната в свои ръце. Друг начин няма. С молби и поклони, обръщения към буржоазния съд и към президента нищо няма да постигнеш — десетилетия такава борба, която усилено препоръчват всички профсъюзи, нагледно са показали нейната безплодност и безперспективност в съществуващите условия на съвременния капитализъм в Русия. Икономическата борба днес не може да реши проблемите на руските работници. И да се постави заслон на безразборни съкращения с помощта само на икономическа борба няма да стане. Тук може да помогне само политическа борба — такъв натиск на действащата власт, при която руското правителство не могло би провеждало предишната икономическа политика, не зачитайки интересите на работническата класа. А ако буржоазното правителство откаже, то следва да се измете и да се избере ново правителство — което ще избере трудовия народ, и което ще отразява неговите интереси. Руските работници за това имат много възможности. Главното днес е да се разбере, чр това е единствения способ, които позволява да преживеят хората на труда и че никакви други способи не съществуват.

Сергей Потапченко, 30.04.2015




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682034
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930