Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 02:46 - Късни мисли за една ново-старозабравена Сердикийска тема
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 8970 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 20.12.2012 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Не съм  мислел тези въпроси предварително, но си мисля, че може да се получи интересна дискусия. Просто няколко познати се заговориха, че френската възпитаничка и бивша докторантка на проф. И. Божилов, - Веселина Вачкова, являваща се новоизпечена Сердиколожка е яхнала метлата на баба Яга и е отпрашила в чалга пространството достатъчно широко представено в българските исторически и археоложки среди.

Ето откъде започна всичко - 
http://sofiamuseum.bg/.
"В. Вачкова е абсолютно луда. Преди време си купих една нейна книга, по-точно нещо като голяма брошура, за цар Симеон, та още ме боли за тези 4 лв. Според нея още от времето на Аспарух та до Симеон България и Византия били една държава, като българите поели ангажимент да пазят лимеса от варварите. " 

"Така е, обикновено всяка празна ниша се запълва в живота - след баба Магдалина Станчева и деди арх. Ст. Бояджиев - трябват ни нови звезди. Хоп, ето ги - Чобанчето, Илиянка и тази В. Вачкова, чудно."

"Ужас, какви неземни глупости за изсипани там. Даже и кинти от Столична община са им дали на тези дилетанти. Пълен резил! А тази какъв "д-р" е бе, пич? Кой й е дал за защити дисертация и къде?!? А тази изобщо не е наред!"

Това съм го чувал и преди в БГ -Наука, но разсъждавам,  че от висотата на нашето демократично общество и възможноста на непринуден разговор е отлична възможност за изглаждане на планините от различия ширнали се по полето на историята.
Не смятам, че Вачкова е луда, може да преекспонира дадени тези, но българи-федерати има от V-ти век.
Нито пък да смея да твърдя, че аз съм нейния най-добър апологет, защото от опит знам, че тя самата много добре знае да защитава дадена теза.
Тук ще цитирам един мой въпрос към нея, на което получих следния отговор  - 

рицар -
"  Споделям Вашите тези  по абсолютно всички въпроси , без екстерполираното виждане за меча на Борис-Екскалибур. Всъщност, знаете, че доста преди Екскалибур или цар Борис един акацир (така поне се определят по произход хората му) или по-стара номеклатура - агатирса Атила събра в едно всички скитски племена, като изрови меча на Марс.
В. Вачкова
"За Борис и Екскалибър - става дума за предлаган подход за четене на изворите - Атила и мечът на Марс нямат отношение към херменевтичното търсене на вътрешната логика на появата на дадена тема в дадена регионална (в случая - централно- и западноевропейската) л-ра. "

За хората,  които все още не могат да си отговорят на този отговор на г-жа Вачкова ще дам джокер - помислете за времевия хиатус от 5 -9 век,, когато Атила е в другия отбор (на езичниците или еретиците) , а в добрия отбор се появява стилен играч.

Та, веднага на въпроса, който дано не заприлича на еретичен през 21-век, век в който силата на интернет отдавна изпрати в миманса старите величия, пред които тръпнеше голямата аудитория на софийските и търновски аули.
Дали Аспарухова България е била самостойно политическо обединение, това е отделен въпрос, който и до днес не е обективно разяснен, защото липсват извори. А юридическите договорености не могат да се закътат в някой езически гроб на средноазиатски, кавказки или балкански българин.

В този ред на мисли, ако държавата на Аспарух е била различна от тази на ромеите, то поне държавата на Тервел формално де юре не е гледана, като различен политически субект. Да, остават лимесите или т.нар гранични валове. Това е действително сериозен аргумент срещу тази теза, но не е неразрешим.

Всъщност през 19,20 или 21 -ви век трябва да разберем, че хората от 5, 7 или десети век не са мислели като нас. За тях не е било невъзможно едновременно да бъдат магистър милитум или дори кесар на Византия/Романия , а от друга страна княз/вожд на своето политическо обединение, което дори не се състои единствено от неговите съплеменници, а включва множество племена, народи и юридически обекти на други държави . Апропо, Вачкова не робува на марксистки, предпоставени или някакви минтиливски тези и затова можем единствено да я поздравим. А ние, ако не да не я последваме, то поне да не злословим по неин адрес.

 

            Все таки се намираме в Европа през 21-ви век, а не някъде в аулата на софийския или великотърновския университет пред някой комунистически доайен , всъщност импозантна партийна мишка или праволинеен марксистки хардлайнер с шпионски билет в джоба.

 

Има няколко български учена, които са се опитали да разчупят атрактическия лед на праволинейноста и са били смазани от системата. Един от тях е и ак. И. Дуйчев, който продава интелектуалната си собственост на патриарх академик Кирил. По-важното в случая е, че Дуйчев в публикациите си и въобще в работите си през 70-те и 80-те години е бил принуден да лъже и манипулира най-бездарно с изворите и постановките на проблемите в българската история.

 

Малко са професорите и научните работници, които да уважават мнението или търсенията на по-млади или да кажем откровено неопитни колеги. В случая с Вачкова , това разбира се не важи. Тази г-жа е доказала своята професионалност във Франция, където е могла да проследи всички ню-ейдж течения в световната историографска мода. Дали е хванала някоя "крейзи" вълна, аз не вярвам, но определено разбута разкибичените охридски лодчици на другарите дойаени с шпионско билетче в сакото.

 

Ако някои бяха чели Вачкова щяха да знаят, че тя категорично е отговорила на въпроса, защо все пак Сердика не е станал Новия Рим и той се състои във факта, че над Сердика тегне Дамнацио мемориа оставено от Галериевата смърт в града. А такова нещо в християнството не се прощава. Да основеш новата си столица в града на гонителя Галерий е подписване на собствената си смъртна присъда, ако не от съвременниците, то от историята. При други положения Галерий също е можело да бъде обявен за светец, но за негова лоша участ е умрял след като е подписал едикта и е създал у публиката други впечатления, а живота е една сцена, както са казали древните...


Постинга ще търпи развитие ....




Гласувай:
5



1. syrmaepon - Може едновременно да си магистър и ...
18.12.2012 08:12
Може едновременно да си магистър и княз на племена,но това съвсем не означава ,че си част от Византия - това е просто един военен договор.Сега ,като сме в НАТО част от САЩ ли сме ? А като повечето българи считат земите в днешна Македония за български и самите македонци за българи,Македония отделна държава ли е ?
Просто тогавашните варварски "държави" не са в днешния смисъл "държави",но това не ги прави византийски теми.
цитирай
2. rizar - НАТО
18.12.2012 12:53
не е релевантен пример. По-скоро Европейския съюз. България сме си, но директивите ги получаваме от Брюксел. Затова каталунци, валонци, шотландци, северно италианци умбрийци могат да си създадат отделни държави.
цитирай
3. marknatan - рицар, тъпните които е писала ва...
18.12.2012 20:05
рицар,
тъпните които е писала вачкова че Сердика не е станала новият Рим са си точно това историогртафски тъпни пренебрегващи наличните факти, Спмням си този коментар на Ка40 за 4 те лева но беше във връзка спорвоете за Симеон.
Сердика е столица при Галериус, Столица е и при Константин Първи Тук ще сложа това което писах в поста за новата сграда на парламента но ще напомня защо сердика е изличена като столица.( но фактите остават )
Константин бил казал Сердика е моят Рим или Сердика е моята столица и това не е случайно . Той е и роден край нея. Всеки по малък град би преименуван на неговото име
Т ав кой град е роден !стиниан и как нарекли града му Юстиниана Ако константин беше роден в Ниш Ниш щеше да остране в хисторито като Константиниана, костанца или може да тръсиме рожденното му място във всяко селияе с името Константин, Кюстендил костанца и др,под. Но не той е роден в Костин брод Там е и двореца му от там се вижд аи Сердика неговият Рим.
Сердика е неговата столица реално . Тя е защитаема За сметка на Византион който не е. Случайно ли е че дотогава никой не е избрал Византион и дори Диоклециан избита друг град ? По принцип столицата е там където е върховното законодателство, а това след промените в рес публиката е императорския двос със него самият , така че на практика и марцианополис е една цяла година столица. Но Сердика е избрана и за постоянно седалище на императори за продължителен перидон такак както е с Константин, който не е седял тук защото имало бани а защото е защитаема т.е. това е старат столица на Галериус. Е дори да си поставиш въпроса кое е столицата на константино до преди СТРИЕНЕТО на КИОСНТАНТИНОПОЛ или както тъпунгерите във форума на двманмат съмнително мургат=ви братоци заявиха Кионстантин не бил строил Константинопол защото не било възможно да построи сам човек един град и това за доказ на Константиновата азбука и той издва едикти от където и да се намира
Причините които налагат преместването на столицата от сердика в Константинопол са други и аз няма да ги посоча конкретно. А за заличавнето на столицата сердика причината е т. нар. Константинов дар I, защото има и Константинов дар II ( ДЕЛОТО на КИМ), фалшив документ с който римският понтифекс си присвоявава абсолютната цивилна власт над западаната част на римската империя. падретата му са сенатори и т.н. до времето на Мартин Лутер, когато последният омерзен от светотатствата и безочието на скотовете забива на вратата на катедралата си прокламацията, която ще реформкира западна Църква, е заличен един перидон от столичуването на СЕРДИКА провъзгласена за столица на римската империя от Галериус, който е и императора провъзгласуил Едикта за толерантност , а не Кoнстантин I, налаган , като авторитета от им дал правата им, се заличава и предишната История, като се налагат смешните цурковни версии , които се изучават и до днес и се представят за реална история;
Сердика е и столица на Константин , така както е и при галериус "преименувана" едва под турско на " името" на църквата Св. София, кото пък църква от Юстинианово време със измислицата за сестрите и за София си е друга църковна сглобка дала името на столицата на Константин Велики на Римската империя, СЕРДИКА да не забравяме, че тук той е провъзгласил трима цезари, та къде ако не в столицата на новата си власт ще се провъзгласяват цезари от императора.
Разбира се на мястото на Столицата на Империята Сердика провъзгласено от предишният, може би най- голям император Галериус, за който дори християнския хроникьор на самият Константин пише,че е действителната фигура на властта, а не Диоклециан, който не къде, а в неговата столица на Римската империя тогава СЕРДИКА, издава в 311 г Прочутият Християнски едикт, който по-късно по съвсем други причини, се приписва на Константин Велики заради т. нар. Константинов дар, фалшив документ с който римският понтифекс си присвоявава абсолютната цивилна власт над западаната част на римската империя до времето на Мартин Лутер. когато последният омерзен от светотатствата и безочието на скотовете забива на вратата на катедралата си прокламацията, която ще реформкира западна Църква. Източната скотщина ще се реформира отново с фалшива документаци изработена отново от Ватикана и наречена отново Константиново дело за несъществуващи Апостоли на Славянството от времена в които само да си помислиш ,че има други апостоли си и на кладата или е обявен поредният кръстоносен поход за окончателното изтребване на 'еретиците' такак кактос е случва с тнар албигойци които си имали свои апостоли и им се кланяли, скоето предизвикват гнева на понтифекса и той организира кръстоносен поход с който ги изтребва до крак. това са т.нар. бугари, катари, албигойци, бошняци, които според маймуните в бг били служебните военни ромски понятия на разбралите принципа на психопата боцман, който казал, че буграриите на керамопулос били стражари по лимеса и всички се сетили, че бургариите са българите
Да завърша и с това, че СЕРДИКА е столицата на диоцеза ДАКИЯ, която е към префектура ИЛЛИРИК , който попада под юрисдичкцията на РИМ и не склучайно по тази граница минава и западния български говор, оюертавая същата тази илиришка територия която е върната на Рим от Константинополс за което има благодарстевно псимо от един папа, който благодраи за завръщането на българския диоцез в лоното на Рим, като се има предвид точно това църковно разделенияе попадащо пот духовната власт на рим а не na Konstantinopol . a цивилното или гражданско остава към Българската власт Двете духовни епархии са рим и Константинопол но са по административната, Българска власт намиращи се под българският доминион и това си личи от кореспонденцияъа на папите и тази на константинополските императори и духовници

Така че тъпните на вачкова саси недомислици продукт на полуграмотанта бг имитаторска лайнометщина която не може да възстанови елементарни неща защото западните лайномети ояе не са писали по тях

П.П. видях те че пак си се върнал към боцкането с психопата боцко като източнмуик на позмнаниет сега сио зел да се боцкаш с учениците на психопата боцко които го надминаха по инвенторство.Четох при съмнително бълхарските братоци за най-новуяп бг инвент5ро появил се на небослклона на бг научката небезизветсното бакалвърче което за пръв път в света писало на български за федератите на рим и ти си пръв там да лижеш задници маймуни
веднъж боцкани завунаги боцкани
цитирай
4. rizar - Здравей, Натан
20.12.2012 09:02
1. Аз съм съгласен с теб. Галерий е успял да вкара най-много свои хора в управлението и не се е страхувал, като бате Бойко , който си вкара разни фидоски,фандъчки и цецоу-цецки да му козируват на ставане и на лягане. Вкарал е в управлението Максимин Дака, Лициний и др. Не го е било страх да мачка всички, дори и сродниците му Сергий и Вакх, които като християни са му се опънали и са били убити. Писах преди време за това.
Сердика е бил столица, поне до боцкания испански грък Теодосий.
Столица е par exallance , защото е бил града на цезара, а после и на Августа Галерий и това е нещо с което няма как да не се съглася. Нещо което си го написал пределно ясно и ти.

2.После идва забравата - едно заради папата, който е пренаписал историята и друго заради "лошите" готи. Готи или даки, за какъвто сам се е считал и Галерий .

3. Сердика е била столица и на наследниците на даките българите, защото те са знаели кои са и от къде идват, а не като днешните маймуняци.
цитирай
5. demograph - М..да
13.02.2013 23:42
Няма ли кой...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1079326
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930